neděle 9. srpna 2015

Cuketové risotto

Co si budeme povídat, v tomhle horku nikoho asi moc nebaví vyvařovat něco, co vyžaduje déle, jak půl hodinu - ať už proto, že plotýnky rozehřejí celou kuchyň a postupně i byt na teplotu vyšší než ta venku, ale i proto, že už jen nad nimi stát, koukat jak to bublá a myslet na bazén, je celkem mučení. Přiznám se, že v těchto tropech vaření moc nedám a u nás doma se jedou saláty, výběr sýrů s bagetou, rychlé těstoviny (jako třeba tyhle domácí) anebo třeba právě správné risotto.

Risotto jsme tu už jednou dělali. Je to vlastně základ pro jakékoliv další - houbové, dýňové... A třeba právě cuketové, pro které jsme se rozhodli doma my. Zkusíte ho taky?

Ingredience:

2 šalotky
3 hrsti rýže arborio
1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
250 ml bílého vína (to, co k risottu budete potom i pít)
2 hrsti tymiánu
1 hrst rozmarýnu
200 g parmezánu
3 lžíce másla
1 střední cuketa
3 lžíce olivového oleje


Postup:

Jak už jsem vysvětlovala dříve, není to až taková fuška. Na másle necháte zesklovatět šalotku (najemno), přidáte rýži a "osmahnete" ji asi minutku. Podlejete vínem, necháte vypařit, podlejete vývarem, necháte vyvařit... Toto za průběžného míchání stále opakujete. Mezitím si do trouby dejte pod gril na 250 stupňů cuketu, pokapte ji olivovým olejem, osolte, opepřete a proložte větvičkami rozmarýnu (je zde jen, aby ovoněl). Když už vám rýže hezky změkne (měla by ale stejně, jako italské těstoviny být mírně na skus), přidejte parmezán, tymián a lžíci másla. Cuketu můžete zamíchat, já ji raději servíruji navrch, vypadá to lépe.

Našla jsem reccepty, kde bylo razeno nastrouhat cuketu a pak ji takto nastrouhanou zapracovat do skoro hotového risotta a nechat ještě chvilku provařit. Moc k němu důvěru nemám, ale pokud jste již zkusili, budu ráda za Vaše postřehy :)

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat