pondělí 6. července 2015

Letní rybízový koláč

Když dojde na rybíz, musím uznat, že se strašně ráda držím staré dobré klasiky - koláče s drobenkou. Je to prostě taaaaaaaak božské :) Navíc se nám rybízu urodilo vážně hodně, takže dostává dostatečný prostor v různých variacích. Už jsem ho použila do Apple Pie namísto lesního ovoce. Jeho nakyslost nebesky doplňovala nasládlost jablek. Prostě jedna báseň. No ale stejně tak jako dokáže doplňovat různá jídla, zaslouží si někde hrát i prim, no ne?

Rozhodla jsem se tedy, že se s vámi podělím o recept, který zkazíte jen když usnete při tom, co máte koláč v troubě. A to nepřeháním, jde totiž o recept jednoduchý jako facka, takže ho prostě a jednoduše dáte. A tečka :)

Ingredience:

Mistička rybízu - přiznám se, že jsem nijak zvlášť nevážila a nechám toto vážně na vás.

300 g prosáté polohrubé mouky
1 sáček prášku na pečení
240 ml mléka
170 g cukru krupice
4 lžíce oleje
2 vajíčka

60 g hrubé mouky
30 g cukru krupice
35 g másla

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 stupňů a vymažte si formu máslem a vysypte hrubou moukou. Jakmile si tohle nachystáte, půjde to ráz naráz. Smíchejte si mléko, olej, cukr a vejce a pomalu přilévejte do mouky s kypřícím práškem (nejdřív samo sebou tyto dvě ingredience promíchejte). Utvořte hladké těsto, toto pak vlijte do formy, nasypejte na něj rybíz tak, aby byl krásně po celé ploše. No a zbývá jen promnout hrubou mouku, cukr a máslo, aby vznikla drobenka a tuto nádheru tím posypat, dát péct na 35-40 minut a máte hotovo :)

Vidíte, že to ani nebolelo. Prostě jednoduchá dobrota :) No a jak využíváte rybíz vy? Chystám se ho ještě zavařit na "styl brusinek" a stejně tak udělat i marmeládu - přiznejme si to, nic jiného na linecké totiž lepší není. Pokud se Vám ale klasika omrzela, doporučuju si udělat podobný Tarte jako jsem nedávno dělala z jahod - stačí jen vyměnit jahody za rybíz. Tady ale doporučuju přidat do vanilkového krému cukr navíc, aby se vám od rybízu nekřivila hu... pusa :)

Bon Appétit :)

Žádné komentáře:

Okomentovat