úterý 14. července 2015

Focaccia

Nedávno jsem se prodírala svými facebookovými statusy a objevila jich pár (asi 4 roky staré), kde se poprvé chystám na segedín či cokoliv jiného a upozorňuju všechny okolo, že asi brzo přijdu o kuchyň. Už tenkrát mě to bavilo, ale co si budeme povídat, o nějaké gastronomii se moc bavit nedalo. No a tak následovaly lekce stylem pokus-omyl, až jsem se dostala do stavu, kdy si troufnu říct, že tak trochu něco o tom vaření vím. Pořád se učím, pořád ještě někdy něco spálím, ale už i mám pár svých vychytávek, díky kterým je ten vařící život lehčí.

No a tak jsem se postupem času dostala i ke svému nezkazitelnému a blbuvzdornému postupu jak udělat to nejnadýchanější kynuté těsto. A nejlíp jsem si ho odzkoušela na focaccie. Kdo tvrdí, že italská kuchyně potřebuje spooooooustu surovin, aby byla dobrá, tak asi nic opravdu italského neochutnal. Jednoduchost, kvalitní suroviny a láska, to jsou ingredience, které budete potřebovat, nic víc, nic míň J A tahle trocha surovin vám bude stačit k vytvoření tohoto nadýchaně ůžasného italského chleba.

Suroviny:

500g hladké mouky (ideálně italské tvrdé mouky)
1 sáček sušeného droždí (7g)
325 ml vlažné vody
Dobrý olivový olej (báj vočko)
1 balení cherry rajčátek
Lístky bazalky
Špetka soli

Postup:

Do mouky si přidejte špetku soli a promíchejte, pocákejte troškou olivového oleje. Ve vodě si rozpuste droždí a přilejte směs do těsta. A vyhrnout rukávy, nasadit svaly a začněte pořádně hníst. Ve chvíli, kdy se vše spojí, vyndejte z mísy a začněte hníst – jednou rukou držte a druhou táhněte od sebe a srolujte. Opakujte a opakujte a opakujte… Až budete mít těsto pěkně uhnětené, dejte ho do mísy, a umístěte do trouby, kterou máte danou na mini mini minimum (cca 40 stupňů) a přikrejte mokrou utěrkou. Takto nechte asi 45 minut, pak vám těsto kráááááásně naběhne a budete ho moct rozprostřít do připravených forem (pečících mís) vymazaných oliváčem a posypaných hrubou moukou. Těsto pěkně namasírujte olivovým olejem (cca 1-2 lžíce a rukama rozprostřít po celém povrchu) a následně začněte ďubkat prsty do těsta pořádně ho promačkejte (proďubkejte). Do těsta dejte rajčátka zabalená do bazalky, přikryjte mokrou utěrkou a dejte na dalších 45 minut kynout. Pečte na 200 stupňů asi 25 minut. Po vyndání z trouby je potřeba na focacciu ještě pokapat ještě trochou olivového oleje, po pobytu v troubě má trochu žízeň ;)

Focaccia nemusí nutně být jen rajče a bazalka, je spousta dalších možností - s rozmarýnem, česnekem, brambory... můžete upustit uzdu své fantazii ;)

Buon appetito!

Žádné komentáře:

Okomentovat