úterý 16. června 2015

Levně a chutně aneb stal se ze mě rebel

Jsem takový malý Don Quijote. Byť se může zdát, že prát se s větrnými mlýny české porno gastronomie (kvalitou podobné béčkovému německému pornu) je předem ztracené, neztrácím ale optimismus a ani naději, že přece jen někdo pochopí a řekne si, že se to dá dělat i lépe. Proč ničit jídlo náhražkami a rádoby šetřením, když se můžou věci udělat tak, jak mají. Invenci a fantazii se meze nekladou, ale i tak by přece i jídlo mělo mít hlavu i patu. Asi ne.

Ráda se přidávámm do různých skupinek a sdílím svoje recepty, popřípadě ty, co jsem ozkoušela podle jiných a tajně doufám, že to někoho také osloví stejně tak jako se snažím něco se přiučit já. Bohužel ale konzumní porno průmysl prostě často vítěží. Jako ukázkový případ můžu dát dnešní příhodu s pizzou podle Hrušky. V jedné takové skupince se objevila jako naprosto famózní záležitost. Jako - really??

1) můžeme něco, co má s těstem na pizzu společnou jen mouku (a to ještě určitě ani ne tu správnou nazývat moukou?
2) heslo Jirky Babicy - Když nemáte protlak, nacpěte tam kečup.
3) celé dílo samozřejmě prezentujte, protože je to takový gastro zážitek, že o to ostatní nemůžete ochudit.

Rozumějme si - ať si každý jí, co chce, když mu to chutná. Ale pokud si doma usmažím eidam třicítku, šoupnu vedle majonézu a hranolky, asi to nebude nic tak reprezentativního, že bych se tím chlubila. A tak se stalo, že byla Terezka vyhozena ze skupinky za projevení slušné konstruktivní kritiky. A víte co? Vlastně žádná škoda. Ti, co si rádi uvaří trochu lépe a i si o tom přečtou, vědí, že se můžou podívat i jinam :)

Nedalo mi to ale a rozhodla jsem se, že čistě z ekonomického hlediska toto propočítám, jen jako malý důkaz, že levně a chutně jak je prezentováno není kromě Chutně vlastně ani Levně. A tady to máme:

Recept a la chef Hruška:
pomazánkové máslo - počítám cca 20 Kč
stejné množství mouky - kelímek cca 120 g = 1,7 Kč (cena za 1kg mouky cca 14 Kč)
špetka soli (nepočítám)
kečup - i kdyby 2 Kč
Mozzarella - 30 Kč
stroužek česneku - nula nula nic
sušená bazalka - 3 Kč (předpokládám,  že tam vysypu 1/4 pytlíku za 13 Kč)

Podtrženo a sečteno: 56,70 Kč

Recept a la smysluplný kuchař (vycházím z receptu Gennara Contalda):
500 g mouky - 7 Kč
1 lžička soli - stejně jak u Hrušky tady sůl cenově nepočítám
7 g sušeného droždí - 7,90 Kč (Tesco cena)
300 ml vody (teče z kohoutku, to snad taky počítat nemusíme)
2 lžíce passaty s jedním stroužkem česneku - řekněme 5 Kč
Mozarella - 30 Kč
Lístky čerstvé bazalky - nic, protože správný kuchař si ji pěstuje
Pokapání oliváček - těch kapek je tak málo, že to snad taky nemá cenu počítat

Podtrženo a sečteno: 49,40 Kč (50 i s oliváčem, který takto odhadnu)

Jestli se vážně chceme plácnout přes kapsu, tak nastrouháme i parmezán než pokladmeme mozzarellu, nicméně toto nastrouhání nám nehodí víc jak pět korun. Mám pocit, že jsem ještě cenově někde nadhodnotila, takže ve výsledku se můžeme pohybovat ještě níž. Navíc těsto na pizzu z půl kila mouky není na jednu pizzu, ale několik, takže když porovnáme s prvním receptem, vyjde těsto ještě daleko levněji.

Takže hlavně vařme levně a chutně a nebojme se trochu přemýšlet, ikdyž to někdy bolí :)

Dobrou chuť :)