čtvrtek 22. ledna 2015

Krémové risotto

A z Francie zase na chvilku do Itálie. Italská jídla jsou celkově (nejen ve Francii) velice oblíbená a celkem jednoduchá na přípravu. Zároveň i přes svou rychlost přípravy a jednoduchost dokážou dýchnout domácí kuchyní jak od babičky. Jak je to možné? Už jsem v předchozích příspěvcích zmiňovala mého kamaráda Itala, který si právě zakládá na tom, že správná italská kuchyň má být jako od babičky. Však mu taky babička říkáme. V jeho kuchyni se totiž mísí láska k jídlu, čerstvé suroviny a péče při jejich úpravě.

A nejinak je tomu i u tohoto risotta. Zasytí a zároveň potěší chuťové buňky vůní čerstvých bylinek a úžasnou chutí vína a parmezánu. A nebojte, není to žádná věda :)

Ingredience:

3 šalotky
300g rýže Arborio
1 litr vývaru (ideálně zeleninového)
250 ml bílého vína (žádný krabičák, hezky to, co pak budete pít)
2 hrsti čerstvých bylinek - já použila bazalku, tymián a trochu rozmarýnu
200 g parmezánu
2 lžíce másla
sůl, pepř 

Postup:

Rozpusťtě lžíci másla a pozvolna na něm opečte najemno pokrájenou šalotku. Jak vám začne voňet po kuchyni a chytat barvičku, nasypte rýži a propečte asi minutku. Posléze zalijte vínem. Toto je přesně ten moment, kdy stáhnete plamen na minimum a necháte víno vypavařovat. V momentu, kdy vám v pánvičce zbyde jen rýže a většina tekutiny se vyvařila, přidejte půlku vývaru a opět vyvářejte. Až se vývar vsákne do rýže, přidejte druhou půlku. Po vyvaření druhé půlky už by měla být rýže krásně měkká. Přidejte bylinky, nastrouhejte, osolte (pokud potřebujete) a opepřete a vmíchejte druhou lžíci másla. A může se podávat :)

Buon Appetito!

Žádné komentáře:

Okomentovat