čtvrtek 4. prosince 2014

Tarte au citron meringuée - citrónový koláč

A je na čase se s jedním receptem vrátit zpátky do Francie. Když už to nehrozí s venkovním počasím, připomněli jsme si doma léto alespoň tímto svěžím koláčem. Navíc v citrónu je spousta vitamínů, takže až se přistihnete jíst čtvrtý kousek za sebou, můžete si jako já najít pádnou výmluvu, že si tím budujete imunitu :)

Musím se přiznat, že z francouzské kuchyně mám prostě nejradši sladké. Mám pocit, že mají tolik druhů různých koláčů, dortů a laskominek, že se to nedá snad ani spočítat. A spousta z nich je i celkem lehká. Teda až na makronky - na ty, přiznám se, jsem ještě nenašla odvahu. Ale na tenhle koláč, který jsem objevila na marmiton.org, ano a všem ho vřele doporučuji :)

Ingredience:

Na těsto:
250g mouky (polohrubé)
125g másla
70g cukru
2 žloutky
špetka soli

Na citrónový "krém":
4 bio citróny
150g cukru
3 vajíčka
1 čajová lžička kukuřičného škrobu

Na sníh:
2 bílky
100g cukru
1/2 čajové lžičky kypřícího prášku

Postup:

Uplně nejdříve si rozehřejte troubu na 180 stupňů.

Potom se dejte do těsta. Smíchejte žloutky s cukrem a kápněte malinko vody. Na pracovní plochu nasypte mouku, přidejte špetku soli a zapracujte změklé kostičky másla. Až budete mít mouko-máslové granulky, přidejte vajíčka s cukrem a vše zpracujte do těsta. Rozprostřete do formy, propíchněte párkrát vidličkou a zatěžkejte pečícím papírem, na který nasypte třeba hrách (nebo co máte po ruce). Pečte cca 20 minut.

Mezitím, co máte těsto v troubě, si nastrouhejte kůru ze dvou citronů. Dejte si pozor, abyste nestrouhali za tu bílou "stěnu", to by bylo fuj :) Vymačkejte všechny čtyři citróny a dejte spolu se šťávou do kastrůlku. Promíchejte si sůl se škrobem a přidejte k citronové šťávě. POZOR, vždy dávejte škrob do studené tekutiny! Poté začněte zahřívat a než bude směs uplně horká, přidejte rozmíchaná vájíčka a za stálého míchání stůjte u sporáku, dokud se nedostanete k pudinkovité hmotě. Hotovo :) Krém si můžete udělat klidně i den předem, záleží, jak se vám chce.

Ve chvíli, kdy je těsto hotové, vyndejte ho a nechte ho chvilinku prochladnout. Téhle chvíle můžete využít k nachystání sněhu. Vyšlehejte bílky a ve chvíli, kdy tuhnou, přidejte cukr smíchaný s kypřícím práškem a chvilku ještě šlehejte. Na těsto nejdřív natřete citrónový krém a pokryjte sněhem. Dejte znovu do trouby na 120 stupňů na cca 10 minut - dokud sníh hezky nezezlátne.

Bon appétit !


Žádné komentáře:

Okomentovat