Tenhle koláč/dort je moje srdcovka. Moc ráda jsem ho pekla do své bývalé práce a všichni se na něj vždy moc těšili. Věděli, že jednou měsíčně přijde porce téhle dobroty. A já ji pekla (a pořád peču) ráda.
Je to jeden z nejjednodušších zákusků,
co se přípravy týče, zato prožitek je naprosto orgasmický - nepřeháním :) Ve
Francii má čestné místo a tady si ho postupně probojovává také. Zahlédla jsem
ho v několika cukrárnách, kavárnách i restauracích. Ale co si budeme nalhávat,
neni jako ten můj :-D.
Chcete ho umět i vy?
Ingredience:
Na těsto:
200g mouky
40g cukru krystal
90g másla
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
200g čokolády na vaření
200cl smetany (ideálně na šlehání)
8cl mléka
1 vejce
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180°C.
Poté zaděláme na těsto. Smícháme nejdřív
sypké ingredience (mouku, cukr a sůl), posléze do směsi uděláme důlek a vlijeme
rozmíchané vajíčko. Mírně ho zapracujeme prstem do mouky, následně zapracujeme
na kostky nakrájené změklé máslo. Výsledek by měla být mírně drobící se hmota.
Do formy rozprostřeme pečící papír a na
něj vmačkáme těsto. Do těsta propíchneme pár dírek vidličkou a zatížíme ho
dalším pečícím papírem na který nasypeme např. čočku. Toto je proto, aby se těsto
nenafouklo.
Pečeme cca 15 minut do chvilky, kdy těsto
začíná zlátnout.
Mezitím si do mísy nalámeme čokoládu,
kterou posléze zalijeme ohřátou smetanou s mlékem. Necháme stát jednu
minutu a až potom promícháváme, dokud nemáme celistvou hmotu. Těsně před vlitím
na těsto, které nám mezitím zezlátlo, rozklepneme jedno vajíčko a promícháme.
Vrátíme do trouby na cca 15 minut.
Podotýkám, že moc
ráda vařím tzv. "bajvočkinovou metodou", takže stačí, když si poměry
naměříte přibližně hrníčky a dojdete k něčemu mezi celistvou a sypkou hmotou.
Možná bude potřeba jednou, dvakrát zkusit, jak vám to vyhovuje nejlíp i kvůlu
troubě, formě atd...
Žádné komentáře:
Okomentovat