čtvrtek 27. listopadu 2014

Tarte au chocolat


Tenhle koláč/dort je moje srdcovka. Moc ráda jsem ho pekla do své bývalé práce a všichni se na něj vždy moc těšili. Věděli, že jednou měsíčně přijde porce téhle dobroty. A já ji pekla (a pořád peču) ráda.

Je to jeden z nejjednodušších zákusků, co se přípravy týče, zato prožitek je naprosto orgasmický - nepřeháním :) Ve Francii má čestné místo a tady si ho postupně probojovává také. Zahlédla jsem ho v několika cukrárnách, kavárnách i restauracích. Ale co si budeme nalhávat, neni jako ten můj :-D. 

Chcete ho umět i vy?

Ingredience:

Na těsto:
200g mouky
40g cukru krystal
90g másla
1 vejce
špetka soli

Na náplň:
200g čokolády na vaření
200cl smetany (ideálně na šlehání)
8cl mléka
1 vejce

Postup:

Rozehřejeme si troubu na 180°C.
Poté zaděláme na těsto. Smícháme nejdřív sypké ingredience (mouku, cukr a sůl), posléze do směsi uděláme důlek a vlijeme rozmíchané vajíčko. Mírně ho zapracujeme prstem do mouky, následně zapracujeme na kostky nakrájené změklé máslo. Výsledek by měla být mírně drobící se hmota.
Do formy rozprostřeme pečící papír a na něj vmačkáme těsto. Do těsta propíchneme pár dírek vidličkou a zatížíme ho dalším pečícím papírem na který nasypeme např. čočku. Toto je proto, aby se těsto nenafouklo.
Pečeme cca 15 minut do chvilky, kdy těsto začíná zlátnout.
Mezitím si do mísy nalámeme čokoládu, kterou posléze zalijeme ohřátou smetanou s mlékem. Necháme stát jednu minutu a až potom promícháváme, dokud nemáme celistvou hmotu. Těsně před vlitím na těsto, které nám mezitím zezlátlo, rozklepneme jedno vajíčko a promícháme.

Vrátíme do trouby na cca 15 minut.

Podotýkám, že moc ráda vařím tzv. "bajvočkinovou metodou", takže stačí, když si poměry naměříte přibližně hrníčky a dojdete k něčemu mezi celistvou a sypkou hmotou. Možná bude potřeba jednou, dvakrát zkusit, jak vám to vyhovuje nejlíp i kvůlu troubě, formě atd...


Žádné komentáře:

Okomentovat